Keresés

Fűtési lexikon

LAS-rendszer (Luft-Abgas-System - levegő/égéstermékrendszer)

A levegő/égéstermékrendszer kémény vagy égéstermék-elvezetés két, párhuzamosan futó áramlási csatornában. Egymástól elkülönített kamrákban történik az égéstermék elvezetése és ezzel egyidőben a fűtőkészülékhez szükséges égési levegő hozzávezetése. A rendszer vakolt LAS-kémény vagy kondenzációs kazán esetén koncentrikus égéstermék-elvezetés is lehet. A levegő/égéstermékrendszernek köszönhetően bizonyos állókazánok és fali gázkészülékek a helyiség levegőjétől függetlenül működnek. Így lehetővé válik a fűtőkészülékek felszerelése olyan újépítésű ingatlanokban is, ahol a szigetelt kivitelezés miatt a helyiséglevegőtől függő hőtermelők számára nem biztosítható elegendő frisslevegő-utánpótlás.

Légtelenítő

Fűtési melegvizes rendszerek és szolárkörök legmagasabban fekvő csővezetékeiben a levegő össze tud gyűlni, ami így meggátolja a folyékony közeg körforgását vagy akár teljesen meg is szakítja. Ahhoz, hogy a levegő a zárt vezetékrendszerből elvezethető legyen, légtelenítőt szerelnek be. Ezt fűtési rendszerek esetén a hőtermelő közelében, szolárrendszereknél pedig a legmagasabb pontra telepítik. A fűtési rendszerbe szorult levegő jellegzetes hangot ad, ami könnyen felismerhető, ilyenkor a legmagasabban elhelyezett radiátor légtelenítő szelepe szorgosan munkálkodik a légtelenítésben. Szolárrendszerek esetén egyre gyakrabban automatikus légtelenítőt építenek be a pincében telepített készülék környezetében.

Lemezes hőcserélő

Azért, hogy az ivóvíz az átfolyás alatt gyorsan felmelegedjen, lemezes hőcserélőt használnak. Ezek nemesacél lemezekből készített blokkok, ahol a felmelegítendő víz és a fűtővíz külön kamrákban áramlik, melyben a hőátadás történik. Gyakorlati alkalmazási terület például a meleg vizes rétegtároló, ahol az ivóvíz egy külső, lemezes hőcserélőben melegszik fel, majd onnan a tároló felső részébe kerül.

Levegő/égéstermék elvezetés (LAS)

Minél alacsonyabb az égéstermék hőmérséklete egy modulációs üzemű új gázkazán miatt, annál nagyobb a veszélye a gravitációs huzatú kémény károsodásának a fellépő füstgáz-kondenzáció következtében. A Vaillant által forgalmazott levegő/égéstermék-rendszerrel az átnedvesedés eredményesen megelőzhető. A kondenzációs és zárt égésterű fűtő készülékek ezen kívül ventilátorral ellátottak, ami lehetővé teszi a frisslevegő/égéstermék elvezetést a tetőn vagy a falon keresztül. Így a kéményről nyugodtan le lehet mondani.