Keresés

Milyen fűtési rendszert válasszunk?

Ismerje meg a különböző lehetőségeket, és válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet..

A megfelelő fűtési rendszer kiválasztása fontos döntés

Lakás fűtés nélkül? Elképzelhetetlen - legalábbis a Föld azon területein ahol élünk, hiszen még az éghajlatváltozás hatásai sem változtatnak azon a tényen, hogy ősszel és télen hidegebb lesz. Ezért fontos, hogy Ön olyan fűtési rendszerrel rendelkezzen, ami megbízhatóan működik és kellemes hőmérsékletet biztosít házában, lakásában. Érdemes lehet egy-két fontos szempontot kiemelni, hogy mit is jelent, ha a fűtésre gondolunk. Melyik a legalkalmasabb fűtési rendszer? Hogyan működnek a különböző típusok? Vannak-e elérhető innovatív fűtési rendszerek a piacon, és mikor érdemes ezekre váltani?

Ezek azok a fontos kérdések, amelyeket a következő bekezdésekben igyekszünk megválaszolni:

A különböző típusú fűtési rendszerek

Valószínűleg a legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni egy fűtési rendszer kiválasztásakor, az annak az energiahordozónak a típusa, amellyel a rendszer működni fog. A hagyományos földgáz mellett a környezetbarát hőszivattyúk egyre fontosabb szerepet játszanak, mert lehetővé teszik a levegőből, talajból vagy talajvízből származó hőenergia felhasználását otthonának vagy lakásának fűtésére. Ezeken kívül arra is van lehetőség, hogy egy fűtési rendszert kizárólag elektromos árammal üzemeltessünk.

Hőszivattyú

Gázfűtés

Napenergia

Elektromos energia

Hőszivattyú

Hőszivattyú

Aki meg akarja védeni a környezetet és még pénzt is megtakarítana, annak érdemes megfontolni a hőszivattyú választását. Minden hőszivattyú közel hasonló elven működik:

A hőszivattyú a környezetből (azaz a levegőből, a földből vagy a vízből) származó hőt hasznosítja.

A hőszivattyú működéséhez némi villamos energia is szükséges, ami átlagosan 1 kWh minden 4 kWh fűtési energia előállításához. Ezért a működési költségek meglehetősen alacsonyak. Ezenkívül a hőszivattyúk nagyon kevés karbantartást igényelnek. Bár a beszerzési és telepítési költségek viszonylag magasak, a rendkívül alacsony működési költségek miatt ez hamar megtérül.

Gázfűtés

Gázfűtés

A gázfűtés továbbra is nagyon népszerű fűtési rendszer. Ebben az esetben a gázt elégetik, így hőenergia keletkezik ami a fűtési rendszer melegítésére, vagy használati meleg víz készítésére használható. A modern kondenzációs kazánok még az égéstermékből származó hőt is hasznosítani tudják.

A gázfűtés további előnye, hogy egy meglévő rendszer viszonylag olcsón korszerűsíthető. A gáz azonban fosszilis tüzelőanyag, nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségben, ezért ha gázfűtési rendszert használ, akkor ki van téve az ingadozó nyersanyagárak szeszélyeinek.

Egy új fűtési rendszer kialakításakor ez az egyik legolcsóbb megoldás, de üzemeltetési költségei kissé magasak.

Napenergia

Napelemes rendszer, vagy napkollektor

A Nap hőjének energiaforrásként történő hasznosítására két külön technológia áll rendelkezésre. A napelemes, vagy más néven fotovoltaikus és a napkollektoros rendszerek.

A napkollektorok a napfényt hőenergiává alakítják. Az így felmelegített hőközvetítő folyadék segítségével elsősorban használati melegvizet állíthatunk elő, de alkalmas fűtési rendszerekhez is.

A napelemek a nap energiájából villamos energiát termelnek, amellyel elektromos eszközeit, hőszivattyúját vagy elektromos fűtését működtetheti és így további költségeket takaríthat meg.

Mindkét lehetőség nagyszerű kiegészítője más fűtési technológiáknak, különösen a hőszivattyúknak.

Elektromos energia

Elektromos energia

Az elektromos fűtés az elektromos energiát hőenergiává alakítja át. Az így megtermelt hőt a fűtési rendszerben, vagy használati meleg viz készítésére használhatjuk fel.

Az elektromos fűtés beruházási költsége relatíve alacsony, egyik nagy előnye pedig, hogy a bekapcsolás után azonnal hőt biztosít.

Másrészt azonban az üzemeltetési költségek nagyon magasak, ebből adódóan pedig költséghatékonysága meglehetősen alacsony.

Elektromos fűtési rendszer csak olyan lakásokban ajánlott, amelyeket csak időnként használnak (pl. nyaralók), vagy egy-egy helyiség gyors felfűtésére.

Ezeket a tényezőket érdemes figyelembe venni egy új fűtési rendszer kiválasztásakor

Amennyiben már pontos elképzelése van arról, hogy melyik fűtési rendszer ideális az Ön számára, vagy ha még mindig vannak megválaszolatlan kérdései, lépjen kapcsolatba velünk!

Kollégáink elérhetőségei

Fűtési rendszer tervezése

Egy új fűtési rendszer telepítésének tervezésekor számos tényező játszhat szerepet, amelyek attól függően változnak, hogy Ön már rendelkezik-e fűtési rendszerrel és ahelyett szeretne újat, vagy teljesen új házat épít.

Új fűtési rendszer első telepítése

Ha új építésű fűtési rendszert keres, vegye figyelembe a következő szempontokat:

  • A telepítés összetettsége eltérő: A talajhő-víz és a talaj-víz hőszivattyúk összetett földmunkákat igényelnek
  • Különböző kivitelezési idők: A gázfűtési rendszerek általában könnyebben telepíthetők, mint az olajfűtések vagy a hőszivattyúk
  • Esetleges további követelmények: A talajhő-víz hőszivattyúkhoz hatósági engedély szükséges

Régi fűtési rendszer cseréje

Határozza meg az energiaforrást:

  • Ugyanaz az energiaforrás: a régi gázkazán cseréje egy újra
  • Energiaforrás megváltoztatása: afűtési rendszer korszerűsítése, például gázfűtésről hőszivattyúra

Ha lehetséges, nyáron próbálja meg felújítani a fűtési rendszert, ne a hideg napokon. Így bármilyen probléma is merül fel, nem kell hidegben lennie.

A különböző típusú fűtési rendszerek költségeinek összehasonlítása

Egy új fűtési rendszer pénzbe kerül. Ennek ellenére egy új fűtési rendszerbe történő befektetés anyagilag hamar megtérül. Ennek oka az, hogy a modern, energiatakarékos eszközökkel rengeteg pénzt takaríthat meg a működési költségeken. Ezért egy új fűtési rendszer megvásárlása gyorsan megtérül, ami különösen igaz akkor, ha a jelenlegi fűtési rendszere már nagyon régi és emiatt nem hatékony. Amikor egy új fűtési rendszer vásárlását tervezi, akkor kétféle költséget kell figyelembe vennie: a beruházási és az üzemeltetési költségeket. Ezeket célszerű a már meglévő rendszer költségeivel összehasonlítani. Az alábbi táblázatban néhány fűtési rendszer költségeit hasonlítottuk össze..

Fűtési rendszerBeruházási költségekÜzemeltetési költségekMegjegyzések
Gázfűtés★★★★Az ingadozó gázár függvénye
Hőszivattyú★★★★Sok támogatás áll rendelkezésre
Olajfűtés★★★★★★Változó olajáraktól függ
Biomassza★★★★★★Pellet, vagy fatüzeléses készülék ára magas
Elektromos fűtés★★★★★Magas villamos energiaár
★ = nagyon alacsony, ★★★★★ = nagyon magas   

Példa a modernizáció megtérülési idejének kiszámítására*

Tegyük fel, hogy régi fűtési rendszerének működtetése évi 300.000 forintba kerül, egy új fűtési rendszer beszerzése és telepítése 600.000 forint lenne, de ennek működési költsége 180.000 forintra csökkenne. Összehasonlítva, az első évben az Ön költsége ugyan 780.000 forint lenne az új fűtési rendszerrel, és csak 300.000 forint a régivel, de 5 év után ez már egészen másképp alakul. A régi fűtés 5 x 300.000 = 1.500.000 forint üzemeltetési költséget jelentett volna, az új pedig pontosan ugyanennyit: a 600.000 forintos vételár plusz az ötször 180.000 forint éves működési költség (900.000 forint) szintén 1.500.000 forintot eredményez. Ez azt jelenti, hogy az új fűtési rendszer a 6. évben már megtakarítást jelent - és közben még az is megtörténhet, hogy a régi rendszer ezidő alatt végleg tönkremegy.

* a költségek értékei nem feltétlenül valósak, azok csak a számítás szemléltetésére szolgálnak.

Melyik fűtési rendszer a legmegfelelőbb az Ön házához?

Sok ingatlantulajdonos aggódik amiatt, hogy a ház életkora eleve befolyásolja a fűtési rendszer típusának kiválasztását. Alkalmas lehet-e minden rendszer egy régi és egy új házhoz is? A válasz: attól függ. A ház koránál sokkal fontosabb annak energetikai állapota. Kedvező esetben még egy korszerűsített, jól szigetelt falakkal, ablakokkal és ajtókkal rendelkező régi épület is kiszolgálható gyengébb teljesítményű rendszerrel. Természetesen azért az épület állapota is fontos, mert ez határozza meg, hogy egy adott rendszer telepítése mennyire lesz körülményes, illetve meg kell győződnie arról is, hogy elegendő hely áll-e rendelkezésre a kívánt rendszer számára.

Annak érdekében, hogy könnyebben eldönthesse ha új fűtési rendszert szeretne telepíteni a régi épületébe, esetleg egy régi házat szeretne vásárolni, és nem tudja megfelelő-e a meglévő fűtési rendszer, teszteltük és értékeltük a különböző lehetőségeket.

Mindig forduljon szakemberhez

Függetlenül attól, hogy mi a szándéka, a fűtési rendszer telepítésének tervezésekor mindig konzultáljon szakemberrel. Önnel együttműködve a szakember meg tudja határozni az ingatlan fűtési igényeit, és az Ön élethelyzetének legmegfelelőbb rendszert ajánlhatja.

Mivel egy új fűtési rendszer is jelentős befektetés, vegye fontolóra annak biztosítását. Mindenképpen ellenőrizze, hogy a fűtési rendszerére vonatkozik-e a lakásbiztosítása.

Érdemes karbantartási szerződést is kötni a gyártóval. Csak a rendszeresen szervizelt és karbantartott rendszer képes hosszú távon megfelelően működni. Ez természetesen vonatkozik az egyébként kevés karbantartást igénylő hőszivattyúkra is.

Keressen szakembert a közelben

További rendszerbővítési lehetőségek

Intelligens szabályozás

Bárhonnan, bármikor, kényelmesen felügyelheti, vagy állíthatja be fűtési rendszerének hőmérsékletét a fűtőberendezésen vagy okostelefonon keresztül. Takarítson meg energiát. Tökéletes vezérlés egyetlen rendszervezérlőn keresztül.

Szellőztető rendszerek

A légszellőztető rendszerek a legjobb beltéri levegőminőséget garantálják, miközben energiát takarítanak meg.Nem csak egészséges, friss levegőt biztosítanak, hanem a szén-dioxidot és a nedvességet is a kültérbe juttatják.