Keresés

Kondenzációs technológia

A gáztüzeléses kondenzációs kazánok optimálisan hasznosítják az energiát. A hagyományos kazánokhoz hasonlítva az előnyük abban rejlik, hogy az égéstermékben lévő hőenergiát is hasznosítani tudják.

A kondenzációs kazánok nagyobb hatékonysággal működnek ezáltal csökkentik a fűtési költségeket és egyben a CO2 kibocsátást is. A Vaillant gázüzemű kondenzációs kazánjai egyaránt alkalmasak melegvíz készítésre és fűtésre is.

A Vaillant gáztüzeléses kondenzációs kazánok előnyei:

  • Optimális energiahatékonyság akár 98%-ig
  • Kiemelkedően kevés mennyiségű és méretű koromszemcse keletkezik az égés során
  • A gázfogyasztás jóval alacsonyabb a hagyományos készülékekhez képest
  • Rugalmas bővítési lehetőség: szolárkollektorral, hőszivattyúval, tárolóval és szabályzóval bővíthető

A gázkondenzációs kazán működése

A gáztüzeléses kondenzációs kazánban a vizet a gáz elégetésével melegítik fel, éppen úgy mint a hagyományos kazánokban. A keletkező égéstermék alapesetben a füstcsőben távozna, így az ebben lévő hőenergiát elveszítenénk. A kondenzációs technológia azonban hasznosítja az égéstermékben nagy mennyiségben jelen lévő meleg vízpára energiáját úgy, hogy kivonja abból a hőt és visszatáplálja a fűtőkörbe.

Az energia kinyeréséhez a párát kondenzálni kell, mégpedig 56 Celsius-fok alatti hőmérsékleten. A kondenzációs kazán egy speciális hőcserélő segítségével lehűti a gőzt, az így keletkező energiát pedig a hideg víz előmelegítéséhez használja fel. A felmelegített víz ezután átkerül az elsődleges hőcserélőbe ahol tovább melegszik a kívánt hőmérsékletig. Az eljárás alatt kis mennyiségű ún. kondenzvíz keletkezik, melyet el kell vezetni. A kondenzvíz enyhén savas kémhatású, ezért semlegesítés nélkül visszavezethető a csatornarendszerbe.

A különbség az alsó és felső fűtési érték között

A kondenzációs kazánok esetében használt 98%-os hatásfok a maximum értékre utal. Ez nem azonos azzal az alsó fűtőértékre vetített hastásfokkal, amellyel az iparág általában számol. A gáz alsó fűtőértéken azt a hőmennyiséget értjük, amennyi az energiaforrás elégetésével nyerhető, kondenzáció nélkül. Ezért az alsó fűtési érték csak egy részét tartalmazza a teljes fűtési energiának.

Ezzel ellentétben a felső fűtési érték ez előbbi mellett a vízpárából kondenzáció útján kinyerhető hőenergiát is tartalmazza. A kondenzációs készülék hatásfoka, amelyet még standard hatásfoknak is nevezzük, a felső fűtőértékre számolva ideális esetben megközelítheti a 100%-ot is.

Égéstermék elvezetése

Kondenzációs készülék némi átalakítással (füstgáz-elvezető cső behúzásával) akár meglévő kéményhez is telepíthető, de új kéményrendszerek kialakításához könnyen szerelhető, teljes elemválasztékkal rendelkező, saját égéstermék-elvezető rendszer is rendelkezésre áll.

A legjobb fűtési rendszer

A lehető "legjobb" rendszer nem létezik. Ám nem olyan nehéz megtalálni azt a rendszert, ami az Ön igényeinek megfelel. Konzultáljon a Vaillant szakembereivel, akik segítenek Önnek a megfelelő rendszer megtervezésében és kialakításában.

Kondenzációs termékek

A Vaillant kondenzációs termékpalettáját az alábbi linkre kattintva ismerheti meg:

Kondenzációs készülékek