Keresés

Tippek új építkezéshez

Épülő házához új fűtési rendszert keres? A fűtési költségeket egy modern, gazdaságos fűtési rendszerrel nagymértékben csökkentheti. Ugyanakkor jelentősen hozzájárulhat környezetünk védelméhez is.

Egy modern fűtési rendszernek sok különböző követelményt kell teljesítenie. A lakótér komfortja és az energiahatékonyság mellett különösen fontos a jövőbe vetett biztonság.

A megújuló energia a lehető legjobb választás új épületek fűtésére. A fosszilis energiahordozókon alapuló energiatakarékos fűtési rendszerek átlagosan 30 százalékkal csökkentik a fűtési költségeket és a CO2-kibocsátást. Azonban nem minden típusú fűtési rendszer alkalmas minden helyzetre.

Az alábbi információk segítségével megismerheti a fűtési rendszer tervezésének minden fontos szempontját.

Javasolt rendszerek

Ismerje meg azt a Vaillant rendszert, amely a leginkább megfelel új otthona igényeinek.

AlapfeltételekMegújuló megoldásokHagyományos megoldások
  • Az épülő ház kisebb 150m2-nél és a család max. 4 fős
  • Az új ház az aktuális szabványoknak megfelelően lesz szigetelve
  • Gázcsatlakozásra van lehetőség
  • Van kert, ahol esetleg talajszondákat lehet telepíteni
  • Van elegendő hely melegvíz-tároló elhelyezéséhez
  • Van déli tájolású tetőfelület
Javaslat
Hőszivattyús rendszer
Rendszerelemek
Fűtés: Hőszivattyúk
Tároló: Melegvíz tárolók
Napenergia: Szolár elemek
Vezérlés: Szabályozók
 
Javaslat
Gázkazános rendszer
Rendszerelemek
Fűtés: Gázkazánok
Tároló: Melegvíz tárolók
Vezérlés: Szabályozók
 
 
Megjegyzés: Az ajánlások csak példák a megvalósítható lehetőségekre. A fűtési rendszer tervezéséhez mindig kérjen segítséget szakembertől.

Kezdje el a tervezést időben

Már a tervezés minél korábbi fázisában döntse el milyen fűtési rendszert szeretne. A megépült házba utólag már körülményes, vagy igen költséges lehet az elképzeléseit megvalósítani.

A tervezéskor gondoljon a jövőre is.

Már a telepítés során be kell tervezni a későbbi komfortot. Például a szolár rendszer vezetékei már előre beépíthetők még akkor is, ha csak később lesz a telepítésre lehetősége. Ezzel többet megspórolhat és a jövőben kisebb anyagi ráfordítást kell felhasználnia a bővítéshez.

A fűtési rendszer teljesítménye

Természetesen az új fűtési rendszernek elegendő hőt kell biztosítania és ez a fűtés mellett vonatkozik a vízellátására is: a melegvíznek minden pillanatban a kívánt mennyiségben elérhetőnek kell lennie.

Győződjön meg arról, hogy az új rendszer rugalmasan bővíthető. Így rendszere megfelel majd az Ön igényeinek akkor is, ha azok váratlanul megváltoznak.

Egy új rendszernek nem csak a megvalósítása, hanem az üzemeltetése is költségekkel jár. Ezért pénzügyi szempontból érdemes lehet befektetni egy hatékonyabb rendszerbe, hogy hosszú távon csökkenteni tudja fűtési költségeit.

Szükséges teljesítmény meghatározása

A fűtési teljesítmény kilowattban (kW) van megadva. Ennek értéke számos tényezőtől függ. Hány ember él a házban, hány fürdő van, és hány csaptelepet használnak egyszerre? Kulcsfontosságú tényezők közé tartozik a fűtendő helyiség és a szigetelés mérete. Egy szigetelt épület természetesen kevesebb hőenergiát igényel, mint a szigetelés nélküli ház.

Kezdeti becslésként egyszerűen nézze meg a régi fűtési rendszerének teljesítményét, majd vegye figyelembe a lehetséges változásokat, pl. további helyiségeket, vagy új ablakokat.

Ha ki szeretné számolni a szükséges teljesítményt, használhatja az alábbi közelítő képletet is:

Fűtési teljesítmény (kW) = Alapterület(m²) x 50 (W/m²) / 1000

A kapott értéket növelje meg 30%-kal amennyiben melegvíz készítésre is szükség van.

E képlet szerint egy 130 m²-es lakótérrel rendelkező alacsony energiájú házban az eredmény 8,5-9 kW névleges hőteljesítmény. A névleges hőteljesítmény a folyamatosan működő fűtési rendszer maximális elérhető teljesítményét jelenti.

Javasoljuk, hogy aszükséges teljesítmény pontos meghatározásához mindig kérje ki tervező/kivitelező szakember tanácsát.

A melegvíz készítésének lehetőségei

El kell még dönteni, hogy hogyan szeretné biztosítani melegvizet? Ha van elég hely, amelegvíz készülhet egy különálló melegvíz-tárolóban, ami különösen kényelmes és nagy vízmennyiség kiszolgálására is alkalmas. Alacsonyabb vízfelhasználásra, vagy helytakarékos megoldásként a kombi készülékeket, esetleg egyedi, távoli csapolókhoz valamilyen elektromos vízmelegítőt is választhat.

A megfelelő energiaforrás

Alapvetően tanácsos a szükséges hőigényt megújuló energiaforrásokkal fedezni, például a környezeti hőjét, vagy a napsugárzást felhasználni erre a célra. Ezek a leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési illetve melegvíz-készítési módszerek napjainkban, ezen kívül pedig környezettudatos és károsanyag-kibocsátás mentes megoldások.

Mindazonáltal a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló bevált és nagy hatékonyságú technológiák használata is ésszerű lehet. Mindez az Ön körülményeitől és elvárásaitól függ.

Lehetősége van arra is, hogy a különböző technológiákat ötvözze egymással.

Hová helyezze el az új fűtési rendszert

Függetlenül attól, hogy a fűtési egységeket az alagsorban, a nappaliban vagy a tetőtérben kívánja elhelyezni - a Vaillant minden helyszínre megfelelő megoldást tud biztosítani. Modern termékeinket úgy fejlesztjük, hogy kis helyen nagy teljesítményt nyújtsanak. Természetesen a lehetőségektől függően különböző rendszerek előnyben részesíthetők.

Az alagsor a megfelelő hely pl. egy hőszivattyú számára. Ugyanez vonatkozik a többlakásos társasházak, vagy vállalkozások által jellemzően használt nagy teljesítményű kondenzációs kazánokra és a nagy térfogatú melegvíz-tárolókra is. Természetesen az alagsorban helytakarékos falra szerelhető fűtőberendezés is telepíthető.

A lakótérben általában elegendő hely van a gáztüzelésű kondenzációs kazán számára - még akkor is, ha a lakóterületének minden négyzetméterét már megtervezték. A falra szerelhető készülékeink számos teljesítmény-tartományban kaphatók kis-, közepes és nagy igényekhez egyaránt.

A legelőnyösebb hőleadás

Általában azt mondhatjuk, hogy minél nagyobb a hőleadó felület, annál alacsonyabb lehet az új fűtési rendszer hőmérséklete, és annál hatékonyabban működik. Energiafelhasználás szempontjából a padlófűtés ezért ideális új épületekben történő fűtésre. A padlófűtés helyet takarít meg és alacsony hőmérsékleten tudja biztosítja az Ön számára a szükséges hőleadást. A padlófűtés kiváló alapja a korszerű rendszereknek, például a hőszivattyúknak vagy a napkollektoros rendszereknek.

Vegye figyelembe a szellőzési lehetőségeket is

Egy hővisszanyerővel rendelkező központi szellőztető egység gondoskodik a friss és egészséges levegőről. Alkalmazásával az elhasznált levegő hőtartalmát használjuk a kintről beáramló hideg levegő felmelegítéséhez. A központi szellőzés biztosítja a por-, pollen-, és CO2-mentes egészséges beltéri klímát és megakadályozza a penész képződését, ami károsíthatja az épület szerkezetét. Intelligens otthoni szellőztetésünk kombinálható az összes fűtési rendszerrel. Ezáltal legalább 20% -kal csökkenti a fűtési igényt, így a fűtőegység számára kevesebb energia szükséges.

&npsp;

Tudjon meg többet a Vaillant recoVAIR termékéről

Költségek, finanszírozás

Egy új fűtési rendszer költsége megfelelő tervezéssel és tanácsokkal jelentősen csökkenthető. Győződjön meg róla, hogy az új fűtési rendszer a jövőben bővíthető - pl. napkollektoros rendszerrel - ezzel ha most nem is, de a jövőben pénzt takaríthat meg.

Az új fűtési rendszer megvásárlásakor jogosult lehet kormányzati, önkormányzati támogatásra is, ami szintén csökkenti beruházási költségeit. A megújuló energia felhasználását pénzügyileg sokféleképpen támogatják.

A legjobb rendszer

A lehető "legjobb" rendszer nem létezik. Ám nem olyan nehéz megtalálni azt a rendszert, ami az Ön igényeinek megfelel. Konzultáljon a Vaillant szakembereivel, akik segítenek Önnek a megfelelő rendszer megtervezésében és kialakításában.

 

Keressen egy szakembert itt

 

További hasznos információkat pedig itt találhat:

 

Különböző technológiák összehasonlítása

Green iQ - az intelligens út egy zöld jövőbe

Tippek készülékcseréhez