Keresés

Hogyan kell légteleníteni a radiátorokat?

Zörgő vagy más ismeretlen zajokat észlel a fűtési rendszerben? Ez nem csak bosszantó, de hűvös otthonhoz is vezethet. Az ilyen zajok levegő jelenlétére utalhatnak a fűtési rendszerben, ami megakadályozza a fűtővíz ideális elosztását a radiátorokban. Ilyenkor azt is tapasztalhatja, hogy a radiátorok alul ugyan melegek, de felül hidegek maradnak.

A hűvösebb évszakokban, különösen tavasszal és ősszel a hideg vagy langyos fűtőtestek nagyon kellemetlenek lehetnek. De ne aggódjon, segítünk megoldani ezt a problémát, mielőtt a nagy hidegek beköszöntenének. Önnek egyszerűen csak ki kell légtelenítenie a radiátorokat. A légtelenítés egyszerű, teljesen biztonságos és nem okoz károsodást, még akkor sem, ha esetleg nem is volt levegő a fűtési rendszerben.

Ezenkívül a légtelenítés gyorsan elvégezhető, minden radiátornál körülbelül öt-öt percet vesz igénybe. Mutatjuk is, hogyan kell csinálni.

A légtelenítés menete - összefoglalva

1. Szükséges eszközök: légtelenítő-kulcs, vödör és törlőrongy

2. Kapcsolja ki a fűtési rendszert

3. Várja meg, amíg a radiátorok lehűlnek

4. Helyezze a légtelenítő-kulcsot a szelepre

5. Nyissa meg a szelepet a kulcs elfordításával

6. Zárja vissza, amikor már víz folyik a szelepből

7. Kapcsolja vissza a fűtést és ellenőrizze a radiátorokat

Radiátorok légtelenítése 7 egyszerű lépésben

1. Előkészületek

Ezekre az eszközökre lesz szüksége:

  • Légtelenítő-kulcs a radiátorok légtelenítő szelepeinek kinyitásához. (szükség esetén egy kisebb csavarhúzó is megteszi.)
  • Egy vödör a csöpögő víz felfogására.
  • Egy törlőkendő az esetleg kifolyó víz feltörléséhez

2. Kapcsolja ki a fűtést

Győződjön meg arról, hogy a fűtés ki van kapcsolva. Ez megakadályozza a keringető szivattyú működését, valamint a fűtővíz és a levegő mozgatását a rendszeren keresztül. Minden termosztátszelepnek nyitva kell lennie.

3. Várja meg, amíg a radiátorok kihűlnek

A fűtés kikapcsolása után várjon körülbelül egy órát, hogy minden radiátor lehűljön. Ezzel megelőzheti, hogy esetleg leforrázza magát, ha forró víz vagy gőz szivárogna ki a légtelenítési folyamat során.

4. Helyezze a radiátor kulcsot a radiátor szelepébe

A szelep általában a radiátor felső oldalán található. Az elzáró egy hengeres mélyedésben helyezkedik el és többnyire négyzet formájú. Tartsa a törlőkendőt a falhoz, hogy megvédje a permetező víztől, avödröt pedig helyezze közvetlenül a szelep alá.

5. Óvatosan nyissa ki a szelepet

Lassan forgassa el a légtelenítő-kulcsot az óramutató járásával ellentétes irányba. Negyed, vagy fél fordulatnak elegendőnek kell lennie. Ekkor sziszegő zajt fog hallani, ami a levegő kiáramlását jelzi. Ügyeljen arra, hogy ne nyissa ki a szelepet a szükségesnél jobban, mert így minimálisra csökkentheti a radiátorból kifolyó víz mennyiségét.

6. Zárja vissza a radiátor szelepét

Amikor már a levegő helyett fűtővíz szivárog a szelepből forgassa el a légtelenítő-kulcsot az óramutató járásával megegyező irányba a szelep elzárásához. Ne zárja túl szorosan el a szelepet, különben megsérülhet.

7. Kapcsolja vissza a fűtési rendszert

Az összes radiátor légtelenítése után kapcsolja be a fűtési rendszert. Először ellenőrizze a kazánon a rendszer víznyomását és ha a nyomás esetleg túl alacsony, töltse fel a rendszert. Végül ellenőrizze, hogy minden radiátor egyenletesen melegszik -e.

Gyakori kérdések