Keresés

Fűtési lexikon

Melegvíz-készítés

A melegvíz-készítés fogalma a használati víz felmelegítését jelenti vízmelegítő készülékben. Ez a felépítés, illetve a működés módja alapján különböző lehet. Példaként a következő fogalmak nevezhetők meg: átfolyós rendszerű vízmelegítő, földön álló direkt fűtésű melegvíz-tároló, indirekt fűtésű tároló, szolár kombi, illetve melegvíz-rétegtároló.

Melegvíz-komfort

A legmagasabb melegvíz-komfort biztosítására a Vaillant különböző megoldásokat fejlesztett ki. Az Aqua-Comfort-System (ACS) plus a nemesacél lemezes hőcserélőben előmelegített vízmennyiséget tart készenlétben és így ad gyorsan meleg vizet konstans kifolyó hőmérsékleten (pl. ecoTEC). Az Aqua-Kondens-System (AKS) a melegvíz-készítés során is a kondenzációs hő effektív kihasználására törekszik, ezzel különösen gazdaságos és környezetkímélő módon dolgozik (pl. ecoTEC, ecoCOMPACT-sorozat).

Melegvíz-tároló

A direkt fűtésű melegvíz-tárolók egy vagy több vízvételi helyet látnak el meleg vízzel a fűtéstől függetlenül. A tároló űrtartalma 5-től 500 literig terjedhet. Több lakóegység melegvíz-ellátásához gázüzemű, nagyobb teljesítményű készülékek alkalmazhatók (atmoSTOR). Így a központi rendszerű melegvíz-készítés mellett tetszés szerinti lehetőségek választhatók. Központi fűtési rendszerek esetén, melegvíz-készítésre indirekt fűtésű tároló ajánlott, amely a fűtő kazánhoz csatlakoztatható. Fali és álló tárolótípusok különböztethetők meg.

Mellészerelt melegvíz-tároló

A készülék mellé szerelhető melegvíz-tárolók űrtartalma 120 litertől (pl. uniSTOR VIH) kezdődik és egészen 500 literig (pl. VIH 300-500) terjed és akár nagyobb mennyiségben is megoldást nyújtanak nagyobb épületek melegvíz-ellátására. A legtöbbször hengeres formával rendelkező álló tárolók a földön elhelyezett vagy a falra szerelt gázkészülékek mellé telepíthetők. A tárolók legtöbbször indirekt módon fűthetők összekapcsolva a fűtőkészülékkel. Magasabb melegvíz-igény biztosítására direkt fűtésű melegvíz-tároló is kapható, melyek saját gázégővel ellátottak.

Moduláció

A modern gázkészülékek modulációs üzemben működnek. Ez azt jelenti, hogy a fűtési üzem közben a leadott teljesítmény fokozatmentesen illeszkedik a ténylegesen szükséges hőigényhez. Így a szükséges energia takarékosabban használható fel.

A fűtőkészülék által leadott energiateljesítmény modulációval illeszkedik a pillanatnyilag szükséges hőigényhez. A modulációs tartomány adja meg, hogy a hőtermelő fűtési teljesítményét milyen tartományon belül lehet fokozatmentesen a hőigényhez illeszteni. A gázüzemű kondenzációs ecoTEC és auroCOMPACT kazánok a névleges hőteljesítményhez képest 30-100% közötti modulációs tartománnyal rendelkeznek. A modulációs tartomány által hosszabb és egyenletesebb működési ciklusok biztosíthatók, ami az energiahatékonyságot növeli. Ezzel biztosítható a ki/bekapcsolások csökkentése, így a fő alkatrészek terhelése kisebb lesz, mellyel hosszabb és üzembiztos működés garantálható.

Monovalens

Monovalens üzemben csak egy fűtési rendszert, illetve egyféle energiafajtát használnak hőtermelésre. Ebben az esetben egy hőtermelő egyedül fedi le a teljes energiaigényt, ha nincs rá mód, hogy kiegészítésként más energiahordozókat (pl. napenergia) alkalmazzanak. Bizonyos fűtési rendszerek egy másik hőcserélő által igényelnek támogatást és így már bivalens rendszerként rendkívül hideg külső hőmérsékleti viszonyok esetén is jóleső helyiséghőmérsékletet biztosítanak. Az összes Vaillant-gyártmányú hőszivattyú monovalens üzemben működik és nem igényel kiegészítő fűtést.