Keresés

Fűtési lexikon

Rádiós külsőhőmérséklet-érzékelő

Időjáráskövető szabályozás esetén a szükséges fűtési teljesítmény a külső hőmérséklettől függően illeszkedik a hőigényhez. A külső léghőmérséklet mérése ma már akár vezeték nélküli érzékelővel is megvalósítható. A hőmérsékleti adatok rádiófrekvenciás jelátvitel útján kerülnek a szabályozóhoz. A rádiós külsőhőmérséklet-érzékelő használatával megszűnik a fűtési rendszerek modernizációja vagy bővítése során elengedhetetlenül szükséges faláttörés és kábelfektetés a szabályozótól a külső érzékelőig. A Vaillant rádiós külső érzékelője az energiatakarékossági rendeletektől függetlenül szolárcellával ellátott. A szolárcella energiatároló funkciót lát el, hogy a sötétedés alatti áramellátás áthidalható legyen.

Rendszer-hatásfok

A rendszer-hatásfok a százalékos viszonyt jelöli egy szolárrendszerben a nyert és a ténylegesen felhasznált napenergia között. Minél több hőt ad a szolártároló a tényleges igény fedezésére, annál jobb a teljes hatásfok. Fordítva ez azt jelenti, hogy a túldimenzionált kollektorfelületek a rendszerhatásfokot lerontják: a szoláris lefedettségi fok ebben az esetben ugyan nagyobb, ennek ellenére azonban a hőfelesleget nem lehet hatékonyan felhasználni. A kollektorok és a tároló nagyságát ezért a tényleges igény alapján kell meghatározni.

Rétegtároló

A rétegtárolóknál az igényelt ivóvíz egy külső lemezes hőcserélőben melegszik fel, amely a tárolón kívül helyezkedik el. Így már viszonylag rövid felfűtési időn belül megfelelő hőmérsékletű meleg víz áll rendelkezésre a tároló felső részén. A Vaillant-gyártmányú eco/auroCOMPACT kondenzációs hőközpontoknál a melegvíz-tároló alsó részéből hideg vizet szivattyúznak ki, amely a tárolón kívül elhelyezett lemezes hőcserélőben a kívánt hőmérsékletre melegszik fel, majd így jut vissza a tároló felső részébe, ahol rétegződik a fenti, már melegebb használati melegvízzel. Az auroCOMPACT készülék 150 literes tároló-űrtartalommal rendelkezik, melynek teljesítménye egy 300 literes csőkígyóval ellátott indirekt fűtésű tároló vízhozamával egyezik meg.