Keresés

Fűtési lexikon

Cirkulációs szivattyú

Amikor a központi melegvíz-készítés hosszú vezetékhosszainál kell a kívánt hőmérsékletű meleg vizet gyorsan rendelkezésre bocsátani, a melegvíz-tárolóban felmelegített vizet cirkulációs vezetékben keringtetik. A cirkulációs cső párhuzamosan fut a melegvíz-vezetékkel. A meleg víz ebben a körvezetékben egy cirkulációs szivattyú által körforgásban tartható úgy, hogy a víz folyamatosan a tárolóba folyik vissza. Ennek ellenére a cirkulációs szivattyúnak nem kell állandóan üzemelnie. Energiamegtakarítás végett éjszaka és azokban a napszakokban, melyekben nincs melegvíz-igény, lekapcsolható a szivattyú. A cirkulációs szivattyú üzeme programórával is vezérelhető.

A modern fűtőkészülékek fűtésszabályozói lehetővé teszik a cirkulációs szivattyú működésének egyéni igények szerinti beállítását.

Cirkulációs vezeték

A melegvíz-termelő és a csapolási hely (pl. kád, zuhanyzó, mosogató) közötti nagyobb távolságok esetén eleinte lehűlt melegvíz folyik a megfelelő hosszúságú csővezetékből, amíg ismét meleg víz jelenik meg. Ezért hosszú vezetékszakaszok installációja során a melegvíz-vezetékkel párhuzamosan cirkulációs vezetéket is kialakítanak, melyben egy szivattyú tartja a melegvíz-cirkulációt állandó körforgásban. Ezzel távolabbi csapoló helyeknél is azonnal meleg víz áll rendelkezésre. Energiamegtakarítás céljából a cirkulációs szivattyú működési idejét programozni kell.

Csőkígyós tárolók

A melegvíz-tárolók készenlétben és elegendő mennyiségben tárolnak használati meleg vizet. A csőkígyós tárolók a legalapvetőbb melegvíz-készítő berendezések.

A tároló alsó részén helyezkedik el a hőcserélő, egy spirál formájú csőkígyó. A csőkígyó készülhet korrózióálló anyagból (pl. nemesacél), zománcozott acélból vagy rézből.

Az ivóvíz indirekt fűtéssel melegszik fel, és egy bizonyos felfűtési idő után áll rendelkezésre a kívánt hőmérséklet. A felfűtési időt a tároló űrtartalma, a rendelkezésre álló hőteljesítmény és a beállított melegvíz-hőmérséklet szabja meg. A fali vagy álló gázkazán által biztosított hőteljesítményt adja le a tároló felfűtött hőcserélője a csőkígyón keresztül. A Vaillant-gyártmányú csőkígyós tárolók földön álló és fali kivitelben állnak rendelkezésre.