Keresés

Megfelelő szabályozót!

A megfelelő szabályozó a pénztárcáját is irányítja.

Az első részben megismerkedhettünk azokkal a fortélyokkal, ami minimális odafigyelés mellett kb. 3-6% energia megtakarítást eredményezhet!

A megfelelően kiválasztott szabályozó a következő előnyöket kínálja:

  • automatikus normál ill. csökkentett fűtésvezérlés
  • magasabb komfort (programozásból adódóan)

A szabályozókat két csoportra kell osztanunk:

1. belső léghőmérsékletről működő (termosztát vagy helyiséghőmérséklet-szabályozó),

2. külső hőmérsékletről működő (időjárásfüggő szabályozó).

Mi a különbség a két szabályozási mód között?

A „tisztán” belső léghőmérsékletről működő szabályozók a szobában, nappaliban (referenciahelyiség) kialakult léghőmérséklet függvényében kapcsolják be ill. ki a fűtőkészüléket. A hatásmechanizmust megfogalmazva: az adott helyiségnek le kell hűlnie a bekapcsolási (kívánt hőmérséklet -0,5˚C) hőmérsékletre, hogy induljon a fűtőkészülék. Amikor a készülék addig fűtött a hőleadókon (pl. radiátor), hogy a helyiség felmelegedett a kikapcsolási (kívánt hőmérséklet +0,5˚C) hőmérsékletre, akkor a készülék kikapcsol. Tehát tisztán a belső léghőmérséklet változása a készülék be ill. kikapcsolásának feltétele.

Ezzel szemben a külső léghőmérsékletről működő időjárásfüggő szabályozók a megváltozott környezeti hatások (külső hőmérséklet változása) alapján állítják elő azt a kívánt előremenő vízhőmérsékletet, amivel a fűtőkészülékünk az előre beállított kívánt belső léghőmérsékletet tudja folyamatosan tartani. Magyarán: a külső hőmérséklet változhat, de szoba léghőmérséklete közel állandó. Ez nem csak energia megtakarítással jár (gyakorlati tapasztalatok alapján azonos peremfeltételek mellett akár 10%-os energia megtakarítást is eredményezhet), hanem magasabb komfortot (állandó, nem „hullámzó” belső hőmérséklet) és a fűtőkészüléknek is kiegyensúlyozottabb üzemet biztosít.

Mikor mit válasszak?

Társasházi lakások, nem szabadon álló épületek esetén a belső, szabadon álló épületek esetén (családi ház) az időjárásfüggő szabályzó a lehetséges megoldás. Ám nem csak ez lehet szempont! Hagyományos kétpont-szabályozású készülékeknél (ki-bekapcsolós) választható, modulációs készülékeknél már az analóg belső szobai szabályozó egység (folyamatos teljesítményillesztés) mellett az időjárásfüggő szabályzó is szóba jön, de a kondenzációs készülékek széles modulációs tartománya miatt szinte kizárólag az időjárásfüggő szabályozó adja az optimális megoldást.