Keresés

A környezetbarát és takarékos lehetőségek tárháza.

A hőszivattyúk, a természetben fellelhető és ingyen elérhető energiát hasznosítják. Ez a leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módszer napjainkban.

Kérjen ajánlatot itt

A hőszivattyú nemcsak hatékony és fenntartható fűtési rendszer, hanem a fosszilis energiaforrások környezetbarát alternatívája is. A hőszivattyú a levegőből, a talajból vagy a talajvízből származó energiát használja fel és alakítja át azt fűtési energiává. A következőkben a legfontosabb kérdésekre igyekszünk választ adni.

"Hogyan működik pontosan a hőszivattyú?", "Milyen előnyei vannak a hőszivattyús fűtési rendszer használatának?", "Mennyibe kerül a telepítés és az üzemeltetés?", "Van-e még valami, amit figyelembe kell venni?"

Az alábbiakban összegyűjtöttük a hőszivattyúkkal kapcsolatos összes információt, és egyszerű nyelvezettel, könnyen érthetően összefoglaltuk az Ön számára.

A hőszivattyúknak számos előnye van

Fenntartható

A levegőből, talajból vagy vízből nyert energia felhasználásának köszönhetően környezetbarát.

Gazdaságos

A hőszivattyú természetesen megújuló energiát használ a levegőből, így működése során pénzt takaríthat meg. Ezen kívül lehetőség van különböző támogatások igénylésére a költségek további csökkentése érdekében.

Független

A fosszilis energia emelkedő ára alig befolyásolja a működési költségeket, ezért a hőszivattyúkkal függetlenítheti magát a változó áraktól.

Kényelmes

Optimális kényelmet nyújt a fűtéshez, hűtéshez, meleg vízhez, és ideálisan kombinálható napelemes rendszerekkel is.

Hogyan működik a hőszivattyú?

Működési elv

Fűtés

Hűtés

Melegvíz-készítés

Működési elv

Működési elv

A hőszivattyús technológia tulajdonképpen a hűtőgép működési elvének a fordítottja. Míg a hűtőgép a készülék belsejében található meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre, addig a hőszivattyú a külső környezetből vonja el a hőt és szállítja azt az épület belsejébe. A talaj-, talajvíz- vagy a levegő hőjét elnyeli a hűtőközeg, majd a kompresszió után kibocsátja. Összességében a hőszivattyú működése négy lépésben foglalható össze: párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás, expandálás.

Nézze meg, hogyan működik egy hőszivattyú, a bal oldali videóra kattintva.

Fűtés

Fűtés

Fűtéskor az első lépésben a hűtőközeg elnyeli a környezeti hőt, mivel a hőszívattyú belsejében lévő hőmérséklet alacsonyabb. Eközben gáz halmazállapotúvá válik az alacsony sűrítési hőmérséklet következtében.

A képződő gőzt kompresszor segítségével sűrítik. A gázmolekulák a zárt térben az egyre növekvő nyomás következtében egymáshoz szorulnak. Ez a folyamat hőmérsékletet-növekedéssel jár és ezt a keletkező hőt hasznosítják a fűtőkörben.

A harmadik lépésben, a forró gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek. A hűtőközeg megint folyékonnyá válik.

Végül a tágulási szelep csökkenti a 2. lépés során keletkezett nyomást, így a hűtőközeg ismételten megköti a környezeti hőt és a folyamat kezdődhet előröl.

Hűtés

Hűtés

A forró nyári hónapok alatt a Vaillant hőszivattyúit a lakás hűtésére is lehet használni. A talajszondás rendszerek esetében a hő a padlófűtési rendszer segítségével vonható el és a kollektor juttatja vissza a földbe. Rendszertől függően megkülönböztetünk aktív vagy passzív hűtést.

Mindkét megoldás lehetővé teszi meleg víz készítését is.

A passzív hűtés rengeteg energiát spórol, hiszen csak a folyadék keringtetéséhez van szükség elektromos áramra. Azonban teljesítmény és hatékonyság szempontjából hátrányban van az aktív hűtéshez képest.

Melegvíz-készítés

Melegvíz-készítés

A hőszivattyúval történő melegvíz-előállításhoz olyan rendszerelemek állnak rendelkezésre, amelyek kifejezetten a hőszivattyúkkal történő együttműködéshez lettek kifejlesztve. Léteznek nagy űrtartalmú, zománcozott acélból készült tárolók, melyek egy átlagos igényű család napi melegvíz-fogyasztását képesek fedezni. Egy ilyen egység mindössze 0,5 m2 alapterületet igényel, burkolata alatt az összes komponenst tartalmazza, amely a lakókörnyezet maximális komfortjához szükséges.

Amennyiben nagyobb melegvíz-mennyiségre van szükség, vagy szolárrendszer is üzemel, beépíthető a rendszerbe egy falra akasztható hidraulikus állomás, egy uniSTOR hőszivattyús melegvíz-tároló, vagy adott esetben egy falra szerelhető kompakt puffer tartály is.

Hőforrások típusai

Energia a levegőből

A levegő/víz hőszivattyúk a környezeti levegőben tárolt energiát hasznosítják fűtési célokra. A modern, gazdaságos hőszivattyúk akár -25 °C-os levegő-hőmérsékletnél is képesek a fűtés biztosítására. Nagy előnyük - az ingyenesen és bármikor nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrás mellett -, hogy telepítésük a hőszivattyúk között a legegyszerűbb, beruházási költségük a legalacsonyabb, valamint, hogy napelemekkel, kondenzációs készülékkel bármikor könnyedén bővíthetők. Emiatt a fűtési korszerűsítések egyik kedvelt típusa.

Energia a talajból

A geotermikus hőszivattyúk a talajban tárolt hőt hasznosítják. A rendelkezésre álló területtől függően talajszondás vagy talajkollektoros megoldás lehetséges. A talajszondát szükség esetén függőlegesen akár 100 méter mélyen is a talajba lehet fúrni. Nagyobb terület esetében pedig a talajszint alá 1,20 - 1,50 méter mélyen fektetett talajkollektorokkal biztosítható a megfelelő hatékonyság. A geotermikus hőszivattyúk nagy hőigények kielégítésére, például társasházak, kisebb ipari és vendéglátóipari egységek vagy óvodák részére, illetve magas előremenő vízhőmérsékletnek köszönhetően használati melegvíz-készítéshez is alkalmasak.

Energia a talajvízből

Ha a terület alkalmas szívó- és nyelőkút kiépítésére, akkor a talajvíz is hasznosítható hőforrásként. Az ilyen kúthoz rendszerint engedélyre van szükség. Ha a talajvíz megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű, akkor akár egy meglévő kutat is fel lehet erre a célra használni. A talajvíz hőszivattyúk egész évben nagyon hatékonyan tudnak működni, mivel a talajvíz hőmérséklete folyamatosan viszonylag magas átlaghőmérsékletű (~10°C). Az ilyen hőszaivattyúkat megfelelő kiépítésben nyári hűtéshez is alkalmazni lehet.

És nyáron? Lehet hűteni a hőszivattyúval nyáron?

Igen, a forró nyári hónapokban a hőszivattyút a lakás hűtésére is lehet használni. A talajszondás rendszerek esetében a hő a padlófűtési rendszer segítségével vonható el és a kollektor jutattja vissza a földbe.

A kívánt hűtési teljesítmény intenzitásától, illetve a rendszertől függően megkülönböztetünk aktív vagy passzív hűtést.

Aktív hűtés

A fűtési körfolyamat aktív megfordításával a nyári időszakban a hőszivattyú hűtő modullá alakul át. A fűtési rendszerből kivont hőt a típustól függő hőforrásba, például a földbe juttatják vissza a kompresszor segítségével. A korábban cseppfolyósítónként funkcionáló egység a hűtési ciklus közben párologtatóvá alakul. A szoba melegét a hűtőközegnek adja át és gázhalmazállapotú hűtőközeget kondenzátorba vezetik majd a hőcserélőbe, ami a folyamat végén visszajuttattja a szobából kivont hőt a földbe.

Passzív hűtés

Ha a nyári hónapokban a szobahőmérséklet meghaladja az energiaforrás hőmérsékletét, akkor a hőszivattyú „természetes” hűtési funkciót tud betölteni. Ilyenkor a hőcserélőbe a felmelegedett folyadék beáramlik, és ott kapcsolatba kerül a szobahőmérsékletűre melegedett fűtőfolyadékkal, melyet a fűtőkör szivattyúja szállít oda. A két különböző folyadék hőmérséklete kiegyenlítődik. A lehűlt fűtési folyadék a fűtőrendszerben tovább áramlik és hőt von el a szobából.

A hőszivattyú költségei

Ha hőszivattyú megvásárlásán gondolkodik, valószínűleg felteszi magának ezt a fontos kérdést: milyen költségekkel jár? A fő költségek valószínűleg a beszerzési és telepítési költségek lesznek. Ezután következnek az üzemeltetési költségek, vagyis a rendszer működtetéséhez szükséges villamos energia költségei. És természetesen, mint minden fűtési rendszer esetében, a karbantartási költségeket is figyelembe kell venni.

Beszerzés szempontjából általában a levegő/víz hőszivattyú a legolcsóbb megoldás. A talajhőt hasznosító hőszivattyúk esetében a szükséges földmunkák miatt már többet kell fizetnie, míg a talajvizet hőforrásként hasznosító hőszivattyú megvásárlása és telepítése a legköltségesebb, hiszen ebben az esetben egy bonyolult kútrendszert kell kiépítenie.

Tippünk: Új épületekben a geotermikus hőszivattyú is jó alternatíva, mivel egyébként is kell talajmunkálatokat végezni. Ilyen típusok pl. a flexoTHERM exclusive és a flexoCOMPACT exclusive termékeink.

A villamosenergia-költségek az épület korától és méretétől, a háztartásban élők számától, a földrajzi elhelyezkedéstől és még sok mástól függenek.

Ha pontos költségszámítást szeretne egy hőszivattyúhoz, akkor a legjobb, ha felveszi a kapcsolatot a telepítő céggel, aki lépésről lépésre átnézheti Önnel az egyes tételeket.

Támogatások hőszivattyúkhoz

A hőszivattyúhoz kapcsolódó vásárlási költségek nem kell, hogy visszariasszák Önt, hiszen számos állami támogatási programot felhasználhat a finanszírozáshoz és az energiaszolgáltatók is nyújtanak hozzájárulásokat. Szakmai partnere vagy energetikai tanácsadója többnyire segítséget tud nyújtani a támogatások igénylésében.

Új hőszivattyú tervezése

Ami talán a legfontosabb: Mindig kérjen tanácsot szakképzett tervezőtől, kivitelezőtől, ha úgy dönt, hogy hőszivattyút telepít. A megfelelő típusú és teljesítményű hőszivattyú kiválasztásához feltétlenül szükséges tisztázni néhány alapvető dolgot. Minél több információval rendelkezik egy szakember az Ön elképzeléseiről, annál könnyebb az igazán optimális megoldás kiválasztása.

Hőszivattyú ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot ingyenesen, kötelezettségektől mentesen hőszivattyú specialistáinktól.

Korszerűsítés hőszivattyúval

Új épületek esetében már a kezdetektől megtervezheti a hőszivattyús fűtőrendszer telepítését, de a fűtési rendszer hőszivattyúval történő korszerűsítése a régi épületeknél is előnyös. A Vaillant olyan megoldásokat kínál, amelyek lehetővé teszik a hőszivattyúk működését padlófűtéssel, valamint radiátorokkal is. A padlófűtés, mint felületfűtési rendszer annyiból kedvezőbb, hogy a nagyobb hőátadó felület miatt alacsonyabb előremenő hőmérsékletre van szükség. Ennek eredményeként a hőszivattyúnak kevesebbet kell működnie, ezért hatékonyabb.

Összességében egy hőszivattyúval történő korszerűsítés komplexebb munkát jelent az Ön számára, különösen, ha talaj, vagy talajhő forrású hőszivattyú mellett dönt. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a későbbiekben mindez lényegesen alacsonyabb működési költségekkel jár és függetlenítheti magát a fosszilis energiáktól. Ezen túlmenően pedig egy hőszivattyús fűtési rendszer használatával Ön környezetbarát módon fűt és kíméli a természeti erőforrásokat.

Hibrid rendszerek

Többgenerációs, vagy nagyobb családi házakban a hibrid fűtési rendszerek segíthetik a magas fűtési igény kielégítését. Ilyen hibrid rendszereket gyakran alkalmaznak felújítás során a meglévő és még működő fűtési rendszerek bővítésére. Ha pl. nagy mennyiségű meleg vízre van szükség egy családi házban, akkor a rendszert úgy is ki lehet alakítani, hogy a meglévő gázkészülékkel meleg vizet termelünk, az új hőszivattyú pedig a fűtést fogja működtetni.

Kiegészítő rendszerek hőszivattyúkhoz

Villamos energia előállítása napelemekkel

A hőszivattyú és a fotovoltaikus rendszer kombinálása rendkívül gazdaságos megoldás.

Szolár rendszerek

A szolár fűtési rendszerek ideálisak kiegészítő fűtésre és használati melegvíz előállítására.

Szellőztető rendszer az egészséges klímáért

Egy szellőztető rendszer biztosítja az egészséges levegőt és egyúttal csökkenti a fűtési költségeket.

Segítségre van szüksége?

Lépjen kapcsolatba hőszivattyú specialista kollégáinkkal

Budavári István

Kelet-magyarországi műszaki tanácsadó

Mobil: +36-30/971-1941

istvan.budavari@vaillant-group.com

Kónya György

Közép-magyarországi műszaki tanácsadó

  • Budapest, Pest és Nógrád vármegye

Mobil: +36-30/970-2288

gyorgy.konya@vaillant-group.com

Taródi-Nagy András

Nyugat-magyarországi műszaki tanácsadó

Mobil +36-30/301-9479

andras.tarodi-nagy@vaillant-group.com