Keresés

Otthonfelújítási támogatás

Pár szóban az otthonfelújítási támogatásról

Mi az a otthonfelújítási támogatás?

A otthonfelújítási támogatás egy olyan vissza nem térítendő támogatás, amelynek keretében Ön akár 3 millió forintot is visszakaphat a lakása, vagy háza felújításának, korszerűsítésének költségeiből.

Mennyi pénzt kaphat pontosan?

A otthonfelújítási támogatást utólag kaphatja meg, ami azt jelenti, hogy előre ki kell fizetni a költségeket. Az anyagról és a munkadíjról számlát vagy számlákat kap, amiket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) kell benyújtani. A MÁK megvizsgálja a számlákat, és ha megfelelnek, kiutalja a támogatás összegét.

A fejújítási munkák legfeljebb 50 %-át kaphatja vissza támogatásként, és a számlák összegének fele anyagról, a fele munkadíjról kell, hogy szóljon. Ha tehát a maximális 3 millió forintot szeretné megkapni támogatásként, akkor 6 millió forint értékű felújítást kell elvégeztetnie. Ennek a felét, 3 millió forintot igényelheti vissza az Államkincstártól.

Ezt azonban csak akkor kapja meg, ha a számlákon az anyagköltség és a munkadíj is egyenként 1,5 millió forint, így ezek együtt adják ki a 3 milliót. Az arány nem tolódhat el egyik vagy másik irányba. Ha tehát olyan számlát kap, amelyen 1,5 millió forint az anyagköltség, de a munkadíj csak 1 millió forint, akkor az anyagköltségből is legfeljebb 1 millió forintot kaphat vissza, mert a kapott támogatásban az anyag és munkadíj aránya 50-50 % kell, hogy legyen. Ha valamelyik kevesebb, akkor annál többet a másikból sem lehet elszámolni, így ebben az esetben összesen 2 millió támogatásra lesz jogosult.

(Az 50-50 % csak a támogatáson belül kell, hogy megvalósuljon. Ez azt jelenti, hogy ha pl. a teljes, legalább 6 millió forintos felújításból a munkadíj 2 millió forint, az anyagköltség 4 millió forint, akkor a támogatás 3 milliójában szerepelhet 1,5-1,5 millió forint mindkettőből.)

FONTOS!

Egy ingatlanra csak egyszer vehet fel a támogatást. Ebben többfajta munkálat több számlával is szerepelhet (pl. konyhabútor, nyílászáró, fürdő, stb.), de a támogatási igénylést csak egyszer nyújthatja be. Erre azért érdemes figyelni, mert ha nem használja ki első alkalommal a teljes 3 milliós támogatási keretet, akkor ezt a későbbiekben már nem lehet kiegészíteni. Ha tehát kevesebbet igényelt vissza mint a maximális támogatás, akkor az úgy is marad. A számlákat az utolsó számla dátumától számított 60 napon belül kell benyújtani.

Ha korábban már felvett CSOK-ot, az nem kizáró ok, de ha egy számlát a CSOK keretében már elszámolt, akkor itt nem számolható el újra.

Szaktanács kérése készülékcseréhez

Csak töltse ki szaktanácskérő űrlapunkat és küldje el nekünk. Ez alapján szakemberünk felveszi Önnel a kapcsolatot, felméri az Ön igényeit és arra megfelelő megoldást javasol Önnek.

Támogatási jogosultságok

A támogatáshoz meg kell felelni a következő feltételeknek:

  • A támogatást olyan szülő (házaspár vagy pár együttes igénybevevőként, vagy egyedülálló szülő) kaphatja meg, amelyik saját háztartásában legalább egy gyermeket nevel. A gyermek a várandósság 12 hetes korától számít, 25 éves korig.
  • A házaspár vagy élettársak legalább az egyikének 1 éves folyamatos TB-jogviszonya kell, hogy legyen. A folyamatos azt jelenti, hogy 30 napnál hosszabb megszakítás nincs benne. A felsőoktatásban szerzett nappali tagozatos tanulói jogviszony, a külföldi TB-jogviszony, a nyugdíj melletti TB-jogviszony és a diplomás GYED is megfelelő és az utolsó három hónapra az álláskeresési járadékot is elfogadják. Nem fogadják el viszont a közalkalmazotti jogviszonyt az utolsó 180 napban, és az sem megfelelő, ha saját maga után fizeti a TB-t.
  • Ahhoz, hogy a támogatást megkapja, legalább egy éve abban a lakásban, házban kell élnie, amelyiken a fejújítást tervezi. Ez alól van néhány kivétel:
    • ha a gyermek még nem született meg (az anya várandós),
    • a gyerek kevesebb mint egy éves, vagy
    • ha a lakás adásvételi szerződésének megkötése óta nem telt el egy év, azaz kevesebb mint egy éve vásárolta az ingatlant. Fontos! Az igényelőnek legalább 50% tulajdonrésszel kell rendelkeznie az adott ingatlanban.
  • NAV: A támogatás feltétele még, hogy ne legyen tartozása az adóhatóság felé.

Hogyan igényelhetem a támogatást és mikor kapom meg?

Az igénylést be lehet nyújtani:

  • Elektronikus úton a MÁK honlapján található linken,
  • Személyesen a kormányablakokban, és
  • Postai levélben.

A támogatást legfeljebb 2022. december 31-ig igényelheti. A számlákat az utolsó számla dátumát követő 60 napon belül kell benyújtani, az Államkincstár pedig a beérkezett számlákat 30 napon belül elbírálja. Ha jóváhagyja a támogatás összegét, akkor erről Támogatói okiratot készít, és ennek dátumától számított 5 napon belül folyósít.

Milyen számlákat fogad el a MÁK?

  • A számláknak a támogatást igénylő (együttes igénylőknél az egyik fél) nevére kell, hogy szóljanak.
  • A teljesítés és a számlák kelte 2021. január 1. vagy ezutáni időpont lehet.
  • A támogatáshoz szükség van vállalkozói szerződésre, a számláknak pedig az ebben meghatározott, és a jogszabályban listázott tevékenységekre, és a hozzá kapcsolódó anyagköltségről kell, hogy szóljanak.

Ellenőrzés

A támogatás jogszerűségét a MÁK a támogatás utalásától számított 6 hónapon belül helyszíni szemle keretében ellenőrizheti.

Nincs pénzem arra, hogy előre kifizessem a munkálatokat, mit tehetek?

Jó hír, hogy azok számára, akik amúgy jogosultak a támogatásra, de nem tudják előre megfinanszírozni a költségeket, 2021. február 1-től támogatott otthonfelújítási hitel is elérhető.

Ennek keretében legfeljebb 6 millió forint igényelhető maximum 10 éves futamidőre, 3 %-os kamat mellett, amely a teljes futamidő alatt fix.

Ha többet szeretne tudni a támogatásról, itt találhat bővebb információt: Magyar Államkincstár (gov.hu)