Keresés

Fűtési lexikon

Tágulási tartály

Felmelegítés során a csővezetékekben lévő fűtővíz térfogata megnő úgy, ahogy a szolárfolyadéké is a szolár rendszerben. Ezt a térfogatnövekedést tágulási tartály veszi fel.

A hőmérséklettől függő nyomáskülönbségeket membrán segítségével egyenlíti ki.

A fali gázkészülékek integrált tágulási tartályt foglalnak magukba, azonban a fűtő állókazánok – megfelelően nagy víztartalommal – már külön méretezett tartályt igényelnek. Szolárrendszerek esetén a tágulási tartály méretét úgy kell kiválasztani, hogy nyugalmi állapotban és magas hőmérsékleti viszonyok mellett is fel tudják venni a megnövekedett folyadéktérfogatot.

Tárolótöltő szivattyú

Egyes készüléktípusok esetén az indirekt fűtésű melegvíz-tároló felfűtésekor a felfűtéshez szükséges hőenergiát a kazán hőcserélőjéből töltő szivattyú szállítja a melegvíz-tárolóhoz. Ha a melegvíz-tároló hőmérsékletérzékelője hőigényt jelez, a fűtési szabályozó elindítja a tárolótöltő szivattyút.

A tárolótöltő szivattyú a tároló mellett elkülönítve található, a hőtermelő és a tároló közötti csővezeték rendszerben. A szolártámogatású, gázüzemű auroCOMPACT kondenzációs készülékeknél, melyek melegvizes rétegtárolóval rendelkeznek, a tárolótöltő szivattyú a fűtő készülékbe már gyárilag van beépítve.

Termosztatikus keverőszelep

A besugárzott napenergia és a pillanatnyi felhasználás alapján a szolártárolóban magasabb melegvíz-hőmérsékletek is felléphetnek. A leforrázás elleni védelem céljából a tároló kilépő melegvíz-csonkjára termosztatikus keverőszelepet kell felszerelni. Hidegvíz-hozzákeveréssel a legnagyobb melegvíz-hőmérséklet egy előre beállított értékre korlátozható.