Keresés

Fűtési lexikon

e-BUS

Az eBUS-alapú kommunikációs folyamat leegyszerűsíti a fűtési rendszer különböző alkotóelemei közötti szabályozási összeköttetést. Ezzel kiemelt rugalmasság érhető el a rendszer bővítésében és a hozzárendelésben. Így leegyszerűsödik a fűtőkészülékek kaszkádkapcsolásának installációja és vezérlése vagy egyes komponensek, mint például szoláros melegvíz-készítő rendszerek utólagos csatlakoztatása. Az eBUS további lehetőségeket kínál külső szabályozók hozzárendelésére, épületfelügyeleti rendszerek fogadására.

ELD

Az ErP-szabályzás kiegészítéseként, az EU törvényrendelete kötelező jelleggel előírja a 70 kW-ig terjedő készülékek energiacímkézését. Az Energiacímke Direktíva (ELD) értelmében minden új fűtő- és melegvíz-készítő készüléket, illetve rendszert az energiaosztály-besorolása szerinti címkével kell ellátni.

Elszívók és légbevezetők

Azok a lakások, melyek megfelelő szellőztető rendszerekkel rendelkeznek, légbevezetők segítségével a háló- és lakótérbe temperált frisslevegőt juttatnak. Az elszívók az elhasznált levegőt távolítják el a fürdőből, WC-ből és a konyhából. A légbevezetők és elszívók csőcsatlakozásai elsősorban a mennyezet alatt találhatók. Újépítésű lakásokban a légbevezető- és elszívórendszerek szellőztetőrácsait akár a padlóban is el lehet helyezni. A légbevezető nyílásait és az elszívó elemeit úgy kell elhelyezni, hogy a lakásban és annak helyiségeiben ne léphessen fel huzathatás.

Emissziók

A fosszilis energiahordozók (elsősorban szén, olaj és gáz) elégetése során olyan károsanyagok keletkeznek, melyek a környezetet terhelik. A légszennyező anyagok kibocsátása jelentős környezetszennyezést és klímarombolást okoz. A káros emissziók fő kibocsátói a fosszilis energiát felhasználó ipari erőművek, illetve háztartások és a közlekedő gépjárművek. A szennyező anyagok legnagyobb koncentrációban szén-dioxidot (CO2), kén-dioxidot (SO2), nitrogén-oxidokat (NOx), ezen kívül szén-monoxidot (CO) tartalmaznak, melyek az üvegházhatás fő okozói. A kén-dioxid (SO2) és a nitrogén-oxidok (NOx) savasító hatásúak, a szén-monoxid (CO) pedig az ózonréteget károsítja. Épületek hőellátása során új alternatívát jelenthet a megújuló energiák (szolárhő és biomassza) és a hatékony energiafelhasználású fűtési technikák alkalmazása, mellyel csökkenthető a gázkészülékek által kibocsátott káros emissziók mennyisége. Egy másik lehetőség az égéstermék CO-tartalmának felügyeletével történő égésminőség-optimalizálás.

Energiamérleg-szabályozás

A Vaillant hőszivattyúk automatikus vezérlését energiamérleg-szabályozó irányítja. A hagyományos gázkazánok fűtésszabályozásához hasonlóan az energiamérleg-szabályozó vezérli a hőszivattyú ki/bekapcsolását és meghatározza azt is, hogy mikor van szükség a fűtés vagy a melegvíz készítés aktiválására, illetve adott esetben ehhez kell-e kiegészítő elektromos fűtés. A Vaillant geoTHERM hőszivattyúk időjáráskövető energiamérleg szabályozóval rendelkeznek. Az energiamérleg-szabályozó szemléletes képernyőn keresztül mutatja meg a működési üzemóraszámot, a kezelőgombok által pedig közvetlenül a kijelzőn végezhetők el a hőszivattyú beállításai (üzemmód kiválasztása, fűtési jelleggörbe beállítása, kívánt hőmérsékletek és üzemidők).

ErP, Ecodesign

Az energiafelhasználással kapcsolatos termékek (röviden ErP) gyártását és forgalmazását az Európai Unió által előkészített és elfogadott törvényrendelet szabályozza. Az Ecodesign (környezettudatos tervezés) a kötelező minimális termékhatékonyságot és kibocsátási értékeket írja elő a fűtő- és melegvíz-készítő készülékek esetében, 400 kW teljesítményig.