Keresés

Hogyan használjam?

Amit Ön is egyszerűen elvégezhet.

Régi közhely, de sajnos igaz: a legjobb fűtés a "nemfűtés". Azaz akkor nem kerül semmibe a fűtés, ha nem használja hőtermelő berendezését!

Hogy lehetséges ez?

Vegyük egy átlagos család átlagos hétköznapját. A felnőttek reggel 6 órakor, a gyerekek csak 7 órakor kelnek fel, mert közel van az iskola. A fűtőkészülékünk programozható termosztátja 5 óra 30 perckor kapcsolta be a lakásfűtő fali gázkészüléket, így a legkorábban ébredőket is már jó meleg fogadta. Az anya tömegközlekedéssel, az apa meg kocsival megy a munkahelyére és magával viszi a gyerekeket és kiteszi őket az iskola előtt. Közös bennük, hogy mindannyian 7 óra 30 perckor elhagyják a lakás.

A lakás hőtartó képessége (hőkapacitás) lehetővé teszi hogy akkor használjuk a termosztáton a csökkentett fűtés időszakát, amikor már a tényleges „nemhasználati” idő előtt is aktiválódni tud. Magyarán: 6 óra 30 perc helyett már 6 órakor vagy 6 óra 15 perckor (épületszerkezettől, nyílászáróktól, tájolástól függően) ki lehet kapcsolni a fűtést illetve aktiválni lehet a csökkentett fűtést, amikor nem tartózkodunk otthon.

Ez a „gombnyomás” nagyon sok energiát, illetve sok forintot tud megtakarítani.

Az egész napos munkában, ill. iskolában eltöltött idő után a család hazatér otthonába. Az első hazaérkezés előtt kb. fél órával elegendő csökkentett fűtésről normál fűtésre kapcsolni, hogy a lakás már megfelelő komforttal rendelkezhessen. Ez a "normál fűtés" üzemeljen fél órával az előttig, hogy a család este nyugovóra térne, hisz a jó alvást biztosító esti szellőztetés ne elnyújtott folyamatos (bukóablak), hanem egy intenzív, gyors és minél nagyobb légcserét biztosító (teljes ablakkeresztmetszet) szellőztetés legyen.

Ebben az időszakban a fűtési rendszerünk már legyen csökkentett vagy kikapcsolt üzemmódban, mert a határolófalakban tárolódott fűtési energia vissza tudja pótolni a helyiség légállapotát (hőmérsékletét).

Ezek a „fél órák” és a tudatos hőfokcsökkentések, a szellőztetés ideje alatt már nem üzemelő normál fűtés ill. kikapcsolt állapot biztosítja a takarékos energiafelhasználást úgy, hogy a fűtési rendszerünkhöz még nem is nyúltunk!

Kérjük, gondolja végig a napját, hogy tényleg elvégezte ezeket az apróságokat, ami nemcsak a pénztárcájára, hanem a károsanyag-kibocsátásra is kedvező hatással bír!