Keresés

Napenergia hasznosítás = környezetvédelem!

Napenergia-hasznosítás = környezetvédelem!Ingyen energia a szebb jövőért!

A leggazdaságosabb energiafelhasználás, mint azt korábban már megfogalmaztuk, ha egyáltalán nem használunk energiát. Mivel ez nem igazán lehetséges, törekednünk kell a leggazdaságosabb, legoptimálisabb energiafelhasználásra, mert

kevesebb energia = kevesebb károsanyag-kibocsátás = környezetvédelem (passzív)

alacsonyabb hőfokszintek, szakaszos működtetés = kisebb hőveszteségek (kisebb sugárzási és égéstermék-veszteség)

kevesebb fogyasztás = kevesebb kiadott pénz

A megújuló energiaforrások közül a nap- és a szélenergia áll díjmentesen rendelkezésre. Ebből a napenergia a háztartásokban viszonylag egyszerűen felhasználható forrás, mind használati melegvíz-készítésre, mind fűtésrásegítésre.

A rendszer optimális működésének alapfeltétele, hogy a megvalósítandó napkollektoros rendszer illeszkedjen a felhasználási feladathoz, azaz egy 300 l-es, dupla hőcserélős szolár-melegvíz-tárolóra ne csatlakoztassunk 10 db 2m2 felületű síkkollektort és egy 300 m2-es családi ház fűtésrásegítésére valószínűleg alulméretezett lenne 2 db 2 m2 kollektor. Méretezni kell!

Egy beruházást minden esetben a megtérülés oldaláról is meg kell közelítenünk. Az effektív megtérülési szám sok összetevő eredménye, de két esetet feltétlenül meg kell különböztetni:

  • meglévő rendszer korszerűsítése, csere,
  • új építkezés, új készülékvásárlás.

Az első esetben sajnos rosszabb a helyzet, hiszen a csere miatt az új berendezés teljes összege a vetítési alap a számításhoz, míg a második esetben tudunk úgy számolni, hogy „valamit” kell vásárolni az ingatlan fűtéséhez és „csak” a szolárrendszer felárát kellene ide venni.

Mit nyújt Önnek egy szolárrendszer?

  • Környezetvédelem energiaforrások megtakarításával és CO2-képződés elkerülésével.
  • Növeli az ingatlan értékét.
  • Nagyobb függetlenség, valamint a felhasználó elhivatottsága a szolártechnika iránt.
  • Válságbiztos és alig igényel karbantartást.
  • Image (különbözőség a szomszédtól).