Keresés

Hőszivattyúk zajterhelése

- Jean, kigyógyult volna a feleségem a horkolásból?- Nem, Uram! Csak azért nem hallja a nagyságos asszonyt, mert működik a szomszéd hőszivattyúja!

A felvezető vicc természetesen nem komoly, viszont elővetíti, hogy ebben a hírlevél témában a hőszivattyúk akusztikai kérdéséről lesz szó.

Egy levegős hőszivattyú választásakor – nem alaptalanul – előtérbe kerülnek a zaj-komfort szempontok is. Szinte tényként lehet kezelni azt, hogy sokkal jobban félnek az emberek a gép által keltett hanghatásoktól, mint az egyébként indokolt lenne. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen mellékes kérdés lenne, de körültekintő kiválasztással és elhelyezéssel később is örömöt fog okozni a hőszivattyú.

A zajforrás egyrészt a folyamatosan duruzsoló kompresszor és fűtési szivattyú, másrészt a nagy légmennyiséget megmozgató ventilátor. A különböző gépeknél a felépítésből adódó eltérés is nyilvánvaló. Ennek megfelelően split rendszerű (osztott), illetve monoblokkos kültéri, vagy beltéri kialakításokat kell megkülönböztetni.

A gyakorlati tapasztalat, hogy NEM a gép saját zajterhelése jelenti nagyobb gondot, hanem a nem megfelelő elhelyezésből adódó problémák, pl. visszavert zajok.

A legfontosabb szempontok

Ha szeretne szakszerűen hőszivattyút tervezni vagy telepíteni, az alábbi szempontokat mindenképpen érdemes figyelembe venni:

  • Uralkodó széliránnyal szembe ne fújjon a gép!
  • A testhang-gátlás érdekében gumibakra tedd a gépet! (Vaillantnál ez a gép szállítási tartozéka).
  • Hidraulikus bekötésnél, a gép illesztésénél használj gumikompenzátort, vagy olyan flexibilis csövet, ami megfelelő belső keresztmetszettel is rendelkezik! A falátvezetés kitöltése rugalmas, szigetelő anyaggal történjen.
  • Gépelhelyezésnél tartsd be a gyártó által előírt minimális védőtávolságokat! Így a később esedékes karbantartásokat is el lehet majd végezni, hálásak lesznek érte!
  • Leválasztó elzáró beépítése a kiszakaszolhatósághoz, helyi magas pontra légtelenítő, szennyfogó szűrő, elektromos leválasztó kapcsoló a gép mellé.
  • Ha higítani kell a fagyállót, akkor azt a rendszeren kívül keverd össze és így legyen majd betöltve. Használj desztillált vizet! Az etilén,- és propilén-glikolokat NEM SZABAD egymással összekeverni! Ne használj autóiparban alkalmazott fagyállót!
  • Jó hír, hogy ha több gépet telepítesz (kaszkádolás), akkor a gépek zajterhelése logaritmikusan adódik össze (pl. 3x30 dB ≠ 90 dB!!)

...ha részletesebben szeretne olvasni erről: Hőszivattyú TS akusztikai kivonat (471 kB)

...ha szeretne „hallgatózni”, ajánljuk figyelmébe ezt a szimulációt: Vaillant SoundBox

(beállítható távolság, külső, illetve belső zajszint, zajcsökkentési funkció ki/be kapcsolás)

...ha további finomítás érdekli: a hőszivattyúhoz kapcsolódó szabályozón beállítható zajcsökkentési funkció is. Így időprogramozni lehet a kívánt „nyugalmasabb” időszakokat. Mivel ez csak a ventilátor fordulatszámának csökkentésére hat, így mindössze kb. 5%-os teljesítménycsökkentéssel kell kalkulálni.

Reméljük, hogy a sikerült felkelteni az érdeklődésüket és várjuk további kérdéseiket, illetve közérdekű témajavaslataikat!