Keresés

A téma örök: csak éppen nem zöld

Az utóbbi évben több energetikai célú rendeletet, és annak szigorítását is el kellett fogadnia a hazai épületgépészeti piacnak (is).

Ez (ErP-rendelet két lépcsőben; korábbi hírlevél témákban is kereshető...) alapvetően a gázkészülékek károsanyag-kibocsátásáról szól. Ezek a szigorítások egyértelműen a környezetvédelem, illetve az energia még hatékonyabb felhasználásának irányába hatnak. Viszont a lakosság jövedelme és életszínvonala még mindig elmarad a nyugat-európai átlagtól. Sajnos ennek megfelelően hazánkban a vegyestüzelésű kazánok használatát nem igen lehet „egyetlen tollvonással” elvenni. A további probléma pedig ezzel kapcsolatban az, hogy ezen termékek a kiszolgált fűtési rendszerek nagy számában valós biztonságtechnikai veszélyeket is hordoznak magukban.

Miért kell ebben a körben beszélni erről?

Igaz, hogy a Vaillant nem forgalmaz vegyestüzelésű kazánokat, de a kérdéseket napi szinten felteszik kollégáinknak akkor, amikor a gázkészülékkel közös fűtési rendszerben kívánnak ilyet működtetni.

Kissé tévesen, de ekkor már „elvárják”, hogy a szabályozó azt is tudja korrekten kezelni! Tudomásul kell venni, hogy a manuális kezelés emberi tényezőjét nem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért ilyen fűtési rendszereket csak fűtési puffer illesztésével ajánl működtetni a Vaillant.

Mire kell odafigyelni egy ilyen hibrid rendszernél?

 • A vegyestüzelés sajátosságai miatt (tüzelőanyag előkészítés,- és tárolás, hőmérséklet miatt védőtávolságok, égéstermék kezelése…) megfelelő helyigényre van szükség. Így ezért is tartjuk elfogadhatatlan kifogásnak, hogy „nincs hely a puffertárolónak”
 • A kazánok biztonságtechnikáját önállóan kell kiépíteni (biztonsági szelep és tágulási tartály)
 • Ne feledjük, hogy a gázkészülék mellett a vegyestüzelés számára is biztosítani kell a megfelelő mennyiségű égési levegőt! Zárt égésterű gázkészülék esetén – az elvezetési módtól függően –
 • lehet, hogy módosítani kell a nyomvonalat.
 • Meg kell nézni a választott vegyestüzelésű kazán engedélyezett üzemi és maximális nyomását. Lehet-e/ engedélyezi-e egyáltalán zárt rendszerben működtetni a vegyes kazánt, annak gyártója? Nem mindig jó válasz az, hogy „akkor beépítjük a frissvizes vészhűtőt”!
 • Ha az említett vészhűtőt alkalmazzuk, a forrázás-veszély elkerülése érdekében a lefúvató szelep utáni csövezésnél a megfelelő anyagminőséget használjuk (a PVC cső el fog olvadni!)
 • Az üzemmód-váltások manuális kezelését mellőzni kell! Nem jó az a rendszer, aminek működését csak a házigazda látja át (mit és mikor kell nyitni/zárni…)

Miért kell(!) a puffer tartály?

 • A vegyestüzelés sajátossága miatt, az égést nehezen lehet szabályozni. Ezért a tüzelés intenzitásától függően, ingadozó fűtővíz hőmérséklet jellemzi a vegyestüzelésű rendszert. Puffer illesztésével konstans, illetve szabályozott vízhőmérséklettel tudjuk kiszolgálni a fűtési rendszert.
 • Ennek megfelelően egy felfűtött puffer sokkal tovább tudja kiszolgálni a csatlakozó fűtési rendszert. A hatékonyság növelése mellett ez magasabb komfortot is eredményez.
 • Nem kell folyamatosan tüzelni. Ugyanaz a tevékenység, melyet fiatalabb korban napi kiegészítő passziónak tekintettünk, idősebb korban bosszantó kötelezettséggé válik.
 • A puffer egyfajta „biztosíték” a fűtési rendszer telepítése során elkövetett hibák ellen. Ez különösen akkor van így, ha a kivitelező nem szakképezett és nagyobb a hibák rizikója. A puffer, mint biztosíték, egy jól megépített rendszer esetén is megfelelően működik; gondoljunk arra, ha pl. áramszünet esetén nem működik a fűtési szivattyú sem. Ekkor, a kazán által termelt túlhőmérsékletet fel tudja venni a puffertároló.
 • Mindezekkel együtt a puffertárolót hatékony energiatárolóként is használhatjuk akkor, ha egyéb megújuló energiaforrásunk is van, pl. hőszivattyú, napkollektor, napelem.
 • A puffertároló beépítésével viszont plusz korróziós lehetőség kerül a fűtési rendszerbe, ezért a gázkészülék megfelelő védelméről (szennyfogó szűrő) gondoskodni kell.

Találja meg a megfelelő hidraulikai kialakítást és ötvözze a megfelelő szabályozással!

Az összetett feladatokhoz különböző rendszerkialakításokat lehet alkalmazni, amelyekről egy példát itt talál:

Kapcsolási vázlat

A Vaillant kínálatában az allSTOR VPS multifunkciós puffertárolók érhetőek el vegyestüzelésű rendszerekhez; 300-2000 liter űrtartalomban.

allSTOR VPS termékek

Reméljük, hogy a sikerült felkelteni az érdeklődésüket és várjuk további kérdéseiket, illetve közérdekű témajavaslataikat!