Keresés

Az ErP Direktíva és új energiacímkék

2007 decemberében az Európai Unió egy új rendeletcsomagot fogadott el az energiafelhasználást és klímavédelmet szem előtt tartva, melyet röviden ErP-nek vagyis az energiával kapcsolatos termékek, és ELD-nek vagyis energetikai osztályba való besorolás irányelvének neveznek. A rendelet azzal a céllal jött létre, hogy az Európai Unióban segítse a 2020-as évre előirányzott CO2- kibocsátási értékek elérését a környezetvédelem érdekében. A fenntartható fejlődésben élenjáró Vaillant, üdvözli az új szabályzást, amelynek teljesítése számos jelenlegi megoldásában már visszaköszön.

Mit kell tudni az ErP előírásairól

Az ErP szabályozás energiahatékonysági- és károsanyag kibocsátási szinteket ír elő a fűtőkészülékekre és vízmelegítőkre vonatkozóan. Az energiacímkézési szabály másrészt előírja az Európai Unió területén értékesített fűtőkészülékek és rendszerek címkével történő ellátását, mely tartalmazza az energetikai osztályba való besorolását.

2013. szeptemberében kezdődött a kétéves átmeneti időszak mely idén szeptemberben zárul le. Ez alatt a két év alatt a gyártóknak és kereskedőknek fel kell készülni arra, hogy az Unió területén értékesített fűtő- és melegvízkészítő készülékek megfeleljenek a törvény előírásainak. A szabályozás hatálya alá tartoznak a gáz-és olajkazánok, hőszivattyúk, kapcsolt helyiségfűtő berendezések, melegvíz-készítő készülékek és tárolók, valamint a kombikazánok.

A mosógépekhez, illetve számos háztartási eszközhöz hasonlóan, az új energiacimke segít a fogyasztóknak a különböző fűtőkészülékek és vízmelegítők energiaigényének az összehasonlításában. Ugyanakkor az energiaosztályok közötti különbség nem az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni a készülék megvásárlásakor. A szerelők, kivitelezők szerepe különösen fontossá válik, hiszen nem minden esetben a legmagasabb energiaosztályba tartozó termék lesz az Önnek legmegfelelőbb, illetve a legalacsonyabb energiafogyasztást biztosító megoldás.

Felkészültünk: Vaillant technológia

Az új ErP szabályozás az energiahatékonyságra és károsanyag kibocsátásra nézve kötelező érvénnyel ír elő standardokat, melyek az Európai Unió területén értékesítésre kerülő fűtőkészülékek és vízmelegítőkre vonatkoznak. A kétéves átmeneti időszakot, mely 2015 szeptemberében zárul minden egyes, az EU területén értékesítendő, energiát használó készüléknek meg kell felelni a törvényi előírásoknak.

Az EU által felállított új szigorú normákkal a hatékony készüléket régóta gyártó Vaillant vállalat mélyen egyetért. Tekintet nélkül arra, hogy milyen Vaillant márkájú gáz- vagy olajkazánt, hőszivattyút, mCHP készüléket, vízmelegítőt, tárolót vagy kombikazánt telepít, biztos lehet, hogy a termék kiváló technikai jellemzőin túl az új követelményeknek is igazoltan megfelel.

A Vaillant segítséget nyújt az energiahatékonysági címkék elkészítésében is

2015 szeptember 26-tól az EU-n belül értékesített fűtőkészülékekre kötelező érvénnyel bevezetésre kerül az energiahatékonysági címkézés, amely a háztartási készülékek, pl. mosógépek illetve hűtőszekrények esetében már régóta gyakorlat. Az új energiahatékonysági címkék segítik a fogyasztókat a fűtő- és melegvíz-készítő készülékek műszaki és gazdaságossági paramétereinek az összehasonlításában. Ezek az új címkék a termékek zajszintjére és fűtési teljesítményére vonatkozó információt is tartalmaznak majd.

Természetesen a Vaillant összes termékén megtalálható lesz majd a törvény által előírt paraméter. Az energiahatékonysági címkén szereplő információ azonban nem az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni a vásárláskor, a szerelők, kivitelezők szerepe különösen fontossá válik. Hiszen nem minden esetben a legmagasabb energiaosztályba tartozó termék lesz a fogyasztó számára legmegfelelőbb, illetve a legalacsonyabb energiafogyasztást biztosító megoldás.

Partnereink számára teljes támogatást nyújtunk, segítünk Önnek, hogy a fogyasztónak a lehető legjobb fűtési rendszert tudja ajánlani illetve felszerelni. A kivitelező számára a törvény előírja fűtési rendszerek esetén az energiahatékonysági címke elkészítését, ebben is segítséget nyújt Önnek a Vaillant akár kalkulációs szoftverrel vagy akár szóban is.

Számíthat ránk!

Szabályozás készülékcsere esetén

Szeptember 26. után nem kondenzációs készülékek csak addig építhetők be, amíg a készlet tart, hiszen ilyen típusú készülékeket gyártani már nem lehet.

Azonban egyetlen kivétel létezik: Azokban a társasházakban, ahol több, nem kondenzációs készülék csatlakozik közös kéményhez, lehet helyettesíteni a meglévő készüléket hasonlóval. Műszaki okoból ugyanis kondenzációs és nem kondenzációs kazánok nem csatlakozhatnak azonos kéményhez..

A környezetbarát tervezésről szóló irányelv bevezetése jó lehetőséget teremt, hogy megismertesse az ügyfelekkel a "zöldebb" fűtési és melegvíz készítési megoldások előnyeivel, valamint, hogy tájékoztassa őket az igényeiknek leginkább megfelelő megoldásokról.

Függetlenül attól, hogy új építésre, korszerűsítése vagy a felújításra keresnek-e megoldást, egy Vaillant partner biztos lehet benne, hogy minden elképzelhető helyzetben egy rendkívül hatékony megoldást ajánljanak neki.

Új építés

Az új építés ideális előfeltétele egy nagyon hatékony, testre szabott Vaillant fűtési és melegvíz-rendszer kiépítésének, ami akár teljes mértékben támaszkodhat a megújuló energiákra, de kombinálható hagyományos megoldásokkal is, mint amilyen pl. a gáz. A Vaillant rengeteg lehetőséget nyújt ahhoz, hogy segítsen az ügyfelek otthonát igazán zölddé tenni.

Tippek, tanácsok új építéshez

Felújítás

Az ügyfelek számára az épület felújítása kiváló lehetőséget nyújt egy fenntarthatóbb fűtési rendszer kialakítására és ezzel hosszú távú megtakarítások elérésére. Valójában a legegyszerűbb, amit az energiamegtakarítás érdekében tehetünk, hogy házunkban, lakásunkban korszerű fűtési rendszert alakítunk ki. A rendszerek korszerűsítéséhez a Vaillant széles termékpalettája rendkívül nagy rugalmasságot biztosít.

Tippek, tanácsok felújításhoz

Korszerűsítés

A fenntartási költségek csökkentésére és környezetbarát megoldásokra a Vaillant termékeinek széles skáláját kínálja, a megújuló energiákkal kombinált fűtési rendszerektől kezdve, az egyszerűen telepíthető napelemes rendszereken át a hibrid és hőszivattyús rendszerekig.